בגלל הלגליזציה: הדילרים בקולורדו עברו לייצוא
הלגליזציה בקולורדו וצמיחתו המהירה של שוק הקנאביס החוקי, הפכו את הסחר הלא חוקי בקנאביס במדינה ללא משתלם ומסובך הרבה יותר. מעט מהדילרים מצאו לעצמם מקצוע חדש, אבל חלק גדול מהם עברו לייצא את מרכולתם למדינות אחרות בארה”ב, בהן חוסר הלגליזציה…
הלגליזציה בקולורדו וצמיחתו המהירה של שוק הקנאביס החוקי, הפכו את הסחר הלא חוקי בקנאביס במדינה ללא משתלם ומסובך הרבה יותר. מעט מהדילרים מצאו לעצמם מקצוע חדש, אבל חלק גדול מהם עברו לייצא את מרכולתם למדינות אחרות בארה”ב, בהן חוסר הלגליזציה עדיין תורם לשגשוג בשוק השחור ואפילו לעליית מחירים.
ממשלת ארה”ב, שעדיין מגדירה את הקנאביס (בחוק הפדרלי) בתור סם אסור ומסוכן, אך מצד שני עדיין לא מונעת ממדינות את עצמאותן החוקית לעשות לגליזציה פנימית, ממשיכה לתרום לקיומם של השוק השחור וארגוני הפשיעה, כך לפי דו”ח חדש של הרשויות בקולורדו.
למרות הלגליזציה שכבר קיימת במדינה ב-6 השנים האחרונות, והקנאביס החוקי שנמכר בחנויות כבר למעלה מ-4 שנים, מסתבר שהשוק השחור לא רק שלא נעלם מהמדינה, אלא אף התחזק ועבר בעצמו סוג של רפורמת ייצוא, כזאת שלא נתקעת באמצע.
הדילרים שורדים בזכות חוסר הלגליזציה
מנתוני הדו”ח החדש עולה כי כמות הקנאביס הלא חוקי שמגודלת ומוברחת החוצה מקולורדו עולה בהדרגה, מה שמעיד על כך שמרבית הדילרים והמגדלים במדינה עושים את עבודתם נאמנה למרות מאמצי אכיפת החוק של השלטון.
אחד הגורמים העיקריים להישרדותם של ארגוני הפשיעה והדילרים העצמאיים שפועלים כיום בקולורדו, בה כמעט ולא נותרו צרכני פנאי או מטופלי קנאביס רפואי שקונים את הפרחים שלהם במקום שאינו חנות בעלת רישיון, הוא חוסר הלגליזציה ונוקשותם של חוקי הקנאביס במדינות השכנות לקולורדו, ובמספר מדינות אחרות בארה”ב.
במדינות אלו, ביניהן טקסס, אילינוי, יוטה ופלורידה, מדווחים השלטונות על עלייה מהותית בכמויות הקנאביס שמוברחות פנימה אל תוך המדינה, אשר מרביתו מגיע מהרי הרוקי של קולורדו. בדיוק כמו שקורה בשוק החוקי של אורגון, רק בצד הלא נכון של רשויות המיסוי.
“קולורדו הפכה למעשה גם לבירת הקנאביס הלא חוקי של ארה”ב,” מספר פאול רוץ’ (Paul Roach), מפקח ברשות האמריקאית למלחמה בסמים (DEA), בראיון שנערך עמו. “ארגוני הפשיעה נכנסים לתוכה, מגדלים קנאביס, ומחזירים אותו למדינות מהן הם מגיעים, שבהן הוא נמכר במחיר גבוה בהרבה בגלל החוק”.
מלבד ארגוני הפשיעה ששואפים לגדל בזול ולמכור ביוקר, גורם נוסף למצב הוא צרכני קנאביס מקומיים שמעדיפים לא לגדל או לקנות בחנות, מטעמי דיסקרטיות ואי נוחות, וממשיכים לפרנס את הדילר הישן והטוב כאילו אין לגליזציה מחוץ לחלון.
קנאביס הפך למטבע סחיר
אחד הסממנים העקיפים של תופעת עומס הקנאביס של קולורדו, היא הפיכתו של הצמח לסחורת חליפין מבוקשת ביותר בשוק השחור. מלבד רכישת קנאביס תמורת כסף, כיום בקולורדו ניתן להחליף קנאביס תמורת סחורות רבות אחרות, אם יודעים היכן לחפש.
במקרה משעשע במיוחד שדווח בתקשורת המקומית, שריף של עיירה קטנה שניסה למכור מסחרית משומשת, נתקל למזלו בקונים שהיו מעוניינים לבצע החלפה של המסחרית תמורת 2 ק”ג של פרחי קנאביס, והצליח לעצור אותם בעת ביצוע העסקה.
הרעיון של קנאביס בתור מטבע לסחר חליפין לא מלהיב במיוחד את רשויות המדינה, שכמובן דואגות לא רק מצמיחתם הלא מבוקרת של ארגוני פשיעה, שיכולים כעת לייצר לעצמם רווח כלכלי אפילו מבלי להסתכן במכירה ישירה של החומר, אלא גם מהפסדי המיסים שכרוכים בסחר החליפין.
עם זאת, מאחר ותקנות הגידול הביתי במדינה מקלות כל כך, והמגדלים מקבלים כיום יותר דרבון מתמיד בגלל שוויו העולה של הקנאביס, קשה למשטרה להתמודד עם התופעה בצורה יעילה.
ומה יהיה בהמשך? תלוי בקצב התקדמות הלגליזציה בארה”ב, שעד כה מוכיחה את עצמה בתור הפתרון היעיל היחידי לשוק השחור. אם הלגליזציה תמשיך להתרחב למדינות נוספות, לאט לאט ייגמר המקום בו יכול השוק השחור להתקיים.