לגליזציה של קנאביס בארה”ב: לא דבש ולא עוקץ
על לגליזציה של קנאביס בארה”ב מאת: ד”ר אמיר שני עשרות שנים של דיונים מתישים על שאלת הסטטוס החוקי הרצוי של הקנאביס בארה”ב, הגדירו היטב את עמדות שני הצדדים למחלוקת ביחס להשלכות האפשריות של לגליזציה. תומכי הלגליזציה מבטיחים שצעד זה יעלה את…
על לגליזציה של קנאביס בארה”ב
מאת: ד”ר אמיר שני
עשרות שנים של דיונים מתישים על שאלת הסטטוס החוקי הרצוי של הקנאביס בארה”ב, הגדירו היטב את עמדות שני הצדדים למחלוקת ביחס להשלכות האפשריות של לגליזציה. תומכי הלגליזציה מבטיחים שצעד זה יעלה את ההכנסות ממיסים, יצמצם את ההוצאות על אכיפת החוק, ויתרום לצמיחתה של הכלכלה. מתנגדי הלגליזציה מנגד, מזהירים מפני תוצאות הרות אסון, כגון נסיקה במספר המשתמשים במריחואנה ובסמים אחרים, עליה בפשיעה ובשיעור תאונות הדרכים, ירידה בהישגי בני הנוער בבתי הספר, וכן פגיעה קשה בבריאות הציבור. מי צודק?
שאלה זו נותרה ללא מענה עד לאחרונה. החלת לגליזציה של קנאביס לצרכי פנאי במדינות קולורדו, וושינגטון, אורגון ואלסקה מאפשרת לראשונה לבחון אמפירית את טענות התומכים והמתנגדים לעיל. דו”ח מפורט שיצא בחודש שעבר על ידי מכון קאטו האמריקאי, מספק ניתוח מפורט ושיטתי של השפעות הרפורמות השונות שבוצעו במדינות אלה לגבי מדיניות קנאביס, כולל הלגליזציה המלאה שאושרה בשנים האחרונות. מדינות אלו לא הפכו את הקנאביס לחוקי בן לילה, אלא הקלו בענישה ובאכיפה באופן הדרגתי, כולל נקיטת מדיניות של אי הפללה, עד ללגליזציה מלאה.
כותבי הדו”ח, ביניהם חוקרים ממוסדות אקדמיים מובילים בארה”ב, מציינים כי על אף הנסיון המעשי המועט יחסית שנצבר בנושא, ולמרות המחסור במידע הנדרש לחישוב מדדים מסוימים בחלק מהמדינות, מסקנות הדו”ח מספקות אינדיקציה מועילה על מה מדינות אחרות יכולות לצפות אם יחליטו על מהלכים דומים.
שיעור השימוש בקנאביס וסמים אחרים
הממצא החשוב ביותר שמוזכר בדו”ח הוא שלמדיניות הקנאביס שננקטת על ידי הרשויות – בין אם מדובר בהקלת אכיפה, אי הפללה או לגליזציה של קנאביס – יש השפעה מוגבלת מאוד, אם בכלל, על שיעור המשתמשים במריחואנה, כמו גם באלכוהול וסמים אחרים. לדוגמה, בקולורדו לאחר כל השינויים המשמעותיים במדיניות בקנאביס, כולל ההקלה המשמעותית על מתן מרשמים למריחואנה רפואית ב-2009, אישור הלגליזציה במשאל עם ב-2012, ופתיחת החנויות הראשונות לממכר מריחואנה לשימושי פנאי ב-2014, לא נרשמו שינויים דרמטיים בשיעור השימוש במריחואנה.
תוצאות סקרי שימוש בסמים ואלכוהול בקרב תושבי קולורדו (מתוך הדו”ח)
יש לציין כי מהמחקר עולה כי הלגליזציה של קנאביס לא הביאה לירידה משמעותית במחירי המריחואנה, נתון שמפריך את החששות שלגליזציה תביא לנסיקה חדה בשיעור השימוש עקב צניחת מחירים.
למרות שבמדינות המדוברות נרשמה עליה מסוימת בשיעור המשתמשים, מדובר במגמה שהחלה מאמצע העשור הקודם ולא ניתן לייחסה לשינוי במדיניות. את העליה הקלה בשימוש במריחואנה מייחסים החוקרים לשינוי התרבותי העמוק שחלק ביחס לקנאביס ולהיחלשות הסטיגמה של השימוש בסם. אכן, בכל ארבע המדינות נמצא ירידה תלולה באחוז האנשים שמייחסים סיכון גבוה לשימוש חודשי קבוע בקנאביס.
בריאות הציבור
האם רפורמות שמקילות על הנגישות לקנאביס מהוות סכנה לבריאות הציבור? נתונים שנאספו מארבע המדינות לעיל מצביעים על כך שהתשובה היא שלילית. למשל, למרות החשש שהובע שלגליזציה תוביל לעליה בשיעורי ההתאבדות, במחקר לא נמצא כל אישוש לטענה זאת. על אף שבמדינות אלו נרשמה עליה קלה בשיעורי ההתאבדות מאז 1999, לא נמצא קשר בין מגמה זו לשינויים במדיניות הקנאביס שננקטה לאורך השנים. בנוסף, שיעור מקרי האישפוז בבתי חולים בקולורדו ובוושינגטון כתוצאה משימוש במריחואנה דווקא ירד לאחר אישור הלגלזיציה ופתיחת חנויות לממכר קנאביס.
שיעורי התאבדות שנתיים (מקרי התאבדות לכל 100,000 איש)
פשיעה ותאונות דרכים
טרם אישור הלגליזציה במשאלי העם השונים, קציני משטרה, פוליטיקאים ואקטיביסטים רבים הזהירו מפני השלכות הרות אסון שתהיינה לצעד כזה על הביטחון האישי של התושבים. מחקר זה מפריך את תחזיות השחור הללו, מאחר ולא נמצא קשר ברור בין מדיניות הקנאביס לפעילות עבריינית כלשהי. כך, לדוגמה, שיעור הפשע בסיאטל מצוי בירידה כללית במהלך ה-20 שנים האחרונות, ללא סטייה מובהקת לטובה או לרעה בעקבות שינוי במדיניות הציבורית בנוגע לקנאביס. למרות עלייה בשיעור עבריינות הרכוש ב-2013 ובתחילת 2014, חלה ירידה במחצית 2014, דווקא לאחר פתיחתן הרשמית של חנויות מסחריות לממכר קנאביס.
שיעור אירועי עבריינות רכוש ועבריינות אלימה בסיאטל, וושינגטון
בדומה לכך, לא ניכרת כל השפעה מהותית של לגליזציה על שיעור תאונות הדרכים או ההרוגים מהן. באלסקה אפילו נרשמה ירידה קלה במדדים אלה לאחר הלגליזציה. שוב, לא ניתן להצביע על קשר סיבתי כלשהו, אבל המציאות בשטח רחוקה מלהתיישר לפי האָלָרמיזם של תומכי המשך מדיניות ההפללה ומתנגדי הלגליזציה.
נוער, נוער, נוער
חשש רב מובע מפני ההשלכות של לגליזציה על בני הנוער, אבל מממצאי המחקר עולה שגם דאגה זו נופחה ויצאה מכל פרופורציה. ללגליזציה בקולורדו ובאלסקה (מידע רלוונטי לגבי וושינגטון וקולורדו היה חסר) לא היתה השפעה על היקף השימוש במריחואנה בקרב צעירים. למרות שמחקרים שונים בצביעו בעבר על חשש מפגיעה קוגניטיבית כתוצאה משימוש בקנאביס, נמצא שהלגליזציה בוושינגטון לא גרמה לפגיעה בציוני התלמידים במדינה כפי שנמדדו במבחני קריאה בקרב גילאים 13-16. בקולורדו נרשמה אמנם עליה באחוז ההשעיות מבתי הספר ב-2014, אך השעיות אלו לא נבעו מסיבות שקשורות לקנאביס או לסמים אחרים. עליה דומה נרשמה באחוז ההרחקות מבתי הספר ב-2009, מיד לאחר הליברליזציה במדיניות הקנאביס הרפואי והרחבת הנגישות אליו, אך ב-2014 המספר צנח וחזר לרמותיו הקודמות.
שיעור השימוש במריחואנה (בחודש האחרון) בקרב בני נוער בקולורדו ואלסקה
זאת (לא) הכלכלה, טמבל
אנחנו שומעים הבטחות אופטימיות רבות בדבר ההשפעות הדרמטיות שתהיינה ללגלזיציה על הכלכלה המקומית, אך עורכי המחקר מצננים את ההתלהבות והציפיות המופרזות. למרות התחזיות שלגליזציה תביא להגירה פנימית חיובית ולנסיקת מחירי הנדל”ן, לא נרשם שינוי מהותי במדדים אלה במדינות המדוברות. למשל, למרות שמאז אמצע 2011 חלה עליה עקבית במחירי הדיור בדנבר (קולורדו), סיאטל (וושינגטון) ופורטלנד (אורגון), לא ניכרו תזוזות קיצוניות כלשהן במחירי הנדל”ן בעקבות השינויים השונים במדיניות הקנאביס שננקטה לאורך השנים. בכל ארבע המדינות ללגליזציה היתה השפעה מזערית, אם בכלל, על גודל האוכלוסיה.
שוק התעסוקה גם לא חווה שינויים דרמטיים כתוצאה מהלגלזיציה של קנאביס. למרות שבקולורדו פתיחת החנויות לממכר קנאביס לוותה בירידה בשיעור האבטלה, מגמה דומה לא זוהתה עד כה בוושינגטון, אורגון ואלסקה. ממידע נוסף עולה כי התל”ג לנפש גם לא הושפע באופן מהותי מהרפורמות השונות במדיניות הקנאביס. ההכנסות ממיסים עלו לעיתים מעבר למצופה, אך החוקרים מציינים שייתכן שמדובר באפקט קצר מועד ובעתיד הן עלולות לרדת.
שיעורי האבטלה בקולורדו, וושינגטון, אורגון ואלסקה (מתוך הדו”ח)
מסקנה: רוב מהומה על לא מאומה
החוקרים מסיימים את הדו”ח במסקנה כי עד כה הנתונים הקיימים מספקים תמיכה מועטה אם בכלל לטענות הבומבסטיות שנשמעו הן על ידי תומכי הלגליזציה והן על ידי מתנגדיה. לאחר מיסודה, המריחואנה הופכת להיות אלמנט נוסף בהרגלי הפנאי של תושבים רבים, אך אין מדובר בבשורה דרמאטית לפיתוחה הכלכלי של מדינה, מצד אחד, או בקטסטרופה רוויית סכנות מהעבר השני. התייחסות בוגרת ושקולה – מבוססת נתונים – של סוגיית הלגליזציה מחייבת הכרה בכך שעד כה הדיון בנושא אופיין בהפרזות משני צדי המתרס, וכי השפעות הלגליזציה על האוכלוסייה המקומית וסביבתה מתונות בהרבה מששוער .
הממצאים המובאים כאן עלולים לאכזב את תומכי הלגליזציה, שציפו לניסים ונפלאות במדינות בהן יושמה. אם זאת, יש לזכור כי בשאלת המדיניות הציבורית הרצויה בנוגע לקנאביס, נטל ההוכחה מוטל על המתנגדים ללגליזציה ולא על מצדדיה. צריכת קנאביס היא פעולה מהנה, מועילה ו/או בעלת ערך לאנשים רבים, ואיסור עליה חייב להתבסס על נימוקים כבדי משקל. כפי שניתן להיווכח, הנסיון הנלמד עד כה מלמד כי נימוקים אלה אינם עומדים במבחן המציאות.
מקור:
Dills, A., Goffard, S., & Miron, J. (2016). Dose of Reality: The Effect of State Marijuana Legalizations. Cato Institute Policy Analysis, (799).
[…] ×"ר ×××ר ×©× ×, ××ר ×פ×ר×× ×רע××× × ×©× ××ª× ××¢× ××××ר××ת ×ת×ר ×ת ×××קר×× ×××ר×× ×× ×¢× ×שפע×ת ×××××××צ×× ×©× ×§× ××ס ××ר×"×. ×××¡×§× ×ת: ר×× ××××× ×¢× ×× ×××××. ×××קר×× ×ס××××× ×ת ×××"× ×××¡×§× × ×× ×¢× ×× ×× ×ª×× ×× ×ק××××× ×ספק×× ×ª×××× ×××¢×× ×× ×××× ×××¢× ×ת ×××××ס×××ת ×©× ×©××¢× ×× ×¢× ××× ×ª×××× ××××××צ×× ××× ×¢× ××× ××ª× ××××. ×××ר ××ס×××, ××ר××××× × ××פ×ת ××××ת ×××× × × ×סף ××ר××× ××¤× ×× ×©× ×ª×ש××× ×¨×××, ×× ××× ××××ר ××ש××¨× ×ר××××ת ×פ×ת××× ×××××× ×©× ×××× ×, ××¦× ×××, ×× ×ק×ס×ר××¤× ×¨××××ת ס×× ×ת ×××¢×ר ××©× ×. ×ת×××ס×ת ×××רת ×שק××× â ×××ססת × ×ª×× ×× â ×©× ×¡××××ת ××××××צ×× ×××××ת ×××¨× ××× ×©×¢× ×× ××××× ×× ××©× ××פ××× ××פר××ת ××©× × ×¦×× ××תרס, ××× ×שפע×ת ××××××צ×× ×¢× ××××××ס××× ××ק×××ת ×ס××××ª× ×ת×× ×ת ××ר×× ×שש×ער . ××××ר: http://www.cannna.co.il/×××××צ××-ש×-×§× ×… […]
מה עם ההוצאה על אכיפה שעכשיו לא קיימת? נתונים!