מחקר חדש: קנאביס מראה 80% הצלחה בטיפול באוטיזם
מחקר ישראלי חדש שבחן את יעילות הטיפול בקנאביס רפואי בקרב ילדים הלוקים באוטיזם, מצא כי 80% מהמטופלים חוו שיפור משמעותי במצבם ודיווחו על הקלה בכל סוגי הסימפטומים המרכזיים כגון טיקים והתקפים. מלבד שיכוך הסימפטומים, נמצא כי הטיפול בקנאביס תרם לשיפור…
מחקר ישראלי חדש שבחן את יעילות הטיפול בקנאביס רפואי בקרב ילדים הלוקים באוטיזם, מצא כי 80% מהמטופלים חוו שיפור משמעותי במצבם ודיווחו על הקלה בכל סוגי הסימפטומים המרכזיים כגון טיקים והתקפים. מלבד שיכוך הסימפטומים, נמצא כי הטיפול בקנאביס תרם לשיפור מצב הרוח של מרבית הנבדקים, וחלק גדול מהם דיווחו גם שיפור משמעותי בשינה וביכולת לבצע פעולות עצמאיות מורכבות.
יעילותו הרפואית של הקנאביס בתור טיפול מונע, משכך או מרפא, עלתה עד היום לשיח הרפואי המקצועי בלא מעט תחומים וביניהם נוירולוגיה, גסטרואנטרולוגיה ואונקולוגיה, ולכן רשימת ההתוויות של משרד הבריאות המגדירה את הקריטריונים לקבלת קנאביס רפואי, כוללת תחומים אלו.
מחוץ לרשימה זו ישנם עוד לא מעט מצבים רפואיים, מחלות, תסמונות וסימפטומים שטיפול בקנאביס יכול להועיל מאד לשיכוכם ואף לריפויים או העלמתם. אחת התסמונות הללו היא תסמונת האוטיזם, שהופכת בעידן המודרני לאחד ממושאי המחקר המרכזיים בעולם הקנאביס הרפואי.
מחקר חדש שנערך על ידי אוניברסיטת בן גוריון בשיתוף פעולה עם המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה, ובחן את יעילותו של הטיפול בקנאביס בהקלה על סימפטומים המאפיינים את תסמונת האוטיזם, מצא ראיות נוספות לכך שמדובר בטיפול בעל פוטנציאל משמעותי.
קנאביס לאוטיזם – שיכוך סימפטומים ושיפור הפעילות העצמאית
צוות החוקרים, בראשותם של ליהי בר-לב שליידר מהמכון למחקר קליני בקנאביס וד”ר גל מאירי ממרכז האוטיזם בנגב, ערך את המחקר בקרב קבוצה של 188 מטופלים עם אוטיזם שטופלו בקנאביס רפואי בין השנים 2015 ו-2017. המחקר עצמו ארך 6 חודשים וכלל תוצאות בדיקות שנערכו בכל החודשים הללו.
מלבד צוות המחקר של האוניברסיטה והמרכז הרפואי, שפעל בשם המכון למחקר קליני בקנאביס, השתתפו במחקר גם חברת ‘תיקון עולם’ והפרופסור הישראלי וחוקר הקנאביס הנודע רפאל משולם.
כל המטופלים במחקר טופלו בתמצית מרוכזת של CBD (ריכוז 30%) ו-THC (ריכוז 1.5%) שמיועדת לטיפול בעיקר בבעיות נוירולוגיות ומשרה בעיקר תחושת רוגע ואפקט אנטי-חשמלי שמונע פעילות יתרה במוח, כמעט ללא השפעה פסיכואקטיבית.
תוצאות המחקר, שפורסמו בכתב העת המדעי ‘Nature Scientific Reports‘, מראות אחוזי הצלחה מרשימים במספר קריטריונים מרכזיים: שיכוך סימפטומים שליליים (התקפים, טיקים, דיכאון, חוסר שקט והתקפי זעם), שיפור כללי האיכות החיים והמצב הבריאותי, שיפור ביכולת ביצוע מטלות עצמאיות, שיפור איכות השינה והגברת יכולת הריכוז.
הממצאים שעלו במחקר מראים כי 80% מהמטופלים (ילדים, דיווח על ידי הורים) הציגו שיפור משמעותי או מתון בלמעלה ממחצית מהקריטריונים שנבדקו. 30% מהם דיווחו על שיפור משמעותי, 53.7% דיווחו על שיפור מתון ורק כ-15% דיווחו על שינוי קל או לא דיווחו על שינוי כלל.
מבחינת שיפור בקריטריונים מאופיינים, שנבדקו אצל כל מטופל לפני ואחרי חצי שנת טיפול מלאה, הממצאים מראים כך: כמות המטופלים שדיווחו על איכות חיים טובה הוכפלה ואף למעלה מכך (31% לפני ו-69% אחרי), כמות המטופלים שדיווחו על מצב רוח מרומם לאורך זמן עלתה ב-50% וכך גם השיפור הממוצע של המטופלים ביכולת להתקלח, להתלבש ולאכול באופן עצמאי.
מלבד המדדים הללו, נמצא כי הטיפול בקנאביס הגביר בצורה משמעותית את יכולת הריכוז של הילדים לאורך זמן ושיפר במקביל את איכות השינה שלהם. לפני המחקר רק 3.3% דיווחו על שינה טובה ואיכותית ו-0% דיווחו על יכולת ריכוז גבוהה, אך לאחר המחקר עלו נתונים אלו ל-24.7% ו-14% בהתאם, תוך זינוק משמעותי ביותר.
פרופ’ ויקטור נובק ממרכז האוטיזם בנגב סיכם את תוצאות המחקר ואמר כי הן מראות עד כמה קנאביס הוא לא רק טיפול בטוח וחסר תופעות לוואי משמעותיות אלא גם טיפול יעיל שיכול לעזור לילדים עם אוטיזם או מאפיינים על הספקטרום האוטיסטי.
עם זאת, הוסיף פרופ’ נובק והדגיש כי משמעות התוצאות היא חלקית בלבד מכיוון שהמחקר לא נערך בצורה קלינית מלאה עם קבוצת ביקורת והאפלת נתונים מלאה (“דאבל בליינד”) אלא במסגרת מצומצמת יותר.
טוב לדעת!