סכיזופרניה וקנאביס: לא מה שחשבתם
כמה אוהבים להפחיד אותנו עם “העובדה” לפיה קנאביס עשוי להוביל לסכיזופרניה ולשלל מצוקות נפשיות אחרות, או לחלופין שמי שמוגדר בסיכון למחלות אלו צריך להתרחק מקנאביס כמו מאש. מחקר שפורסם לאחרונה חקר את הקשר בין השניים, וגילה כי התלות ביניהם אינה…
כמה אוהבים להפחיד אותנו עם “העובדה” לפיה קנאביס עשוי להוביל לסכיזופרניה ולשלל מצוקות נפשיות אחרות, או לחלופין שמי שמוגדר בסיכון למחלות אלו צריך להתרחק מקנאביס כמו מאש. מחקר שפורסם לאחרונה חקר את הקשר בין השניים, וגילה כי התלות ביניהם אינה הדדית – סכיזופרניה עשויה להוביל לשימוש בקנאביס, מטעמי ריפוי עצמי, אך לא להפך.
סכיזופרניה היא מילה שאף פסיכיאטר לא רוצה לשמוע בהקשר של קנאביס רפואי. סכיזופרניה לעיתים היא שוות ערך למילה פסיכוזה, שהיא בעצמה התווית נגד שמונעת את הזכאות לשימוש בקנאביס, כביכול מטעמים של הגנה על החולה.
כל אלו הטוענים נגד השימוש בקנאביס בקרב חולי סכיזופרניה, וביניהם גם אלו המרחיקים לכת דיו כדי לקבוע ששימוש בקנאביס הוא זה שעלול בכלל לגרום מלכתחילה להתפתחות סכיזופרניה, מסכימים ביניהם שהקשר בין השניים הוא הדוק, אבל לא לטובה. האמנם?
מחקר שפורסם בחודש האחרון בכתב העת ‘Nature Neuroscience‘, מציע הסבר חדש על הקשר בין שימוש בקנאביס למחלת הסכיזופרניה, ששונה לגמרי מההפחדות שהורגלנו אליהן עד היום.
סכיזופרניה גורמת לשימוש בקנאביס
החוקרים גילו כי הראיות התומכות בטענה ששימוש בקנאביס עשוי לגרום לסכיזופרניה, שלכאורה “הצטברו” בכמה מחקרים עתיקים שביצע השלטון האמריקאי אי שם בשנות ה-50, אינן מהימנות, ובניגוד אליהן דווקא קיים מידע קליני המעיד על כך שסכיזופרניה יכולה לגרום לשימוש בקנאביס או להגבירו.
הרציונל מאחורי הממצא הזה הוא שחולים אשר מתמודדים עם סכיזופרניה, כמו עם מחלות רבות אחרות, לעיתים מנסים להקל על הסימפטומים שלהם באמצעות טיפול עצמי בקנאביס.
“הממצאים שלנו הראו שאנשים אשר מצויים בסיכון לפתח סכיזופרניה, חווים סימפטומים שמעלים את סיכוייהם להתחיל להשתמש בקנאביס כדי להתמודד או לטפל בעצמם”, כתבו מחברי המחקר בשלב הממצאים.
יש לציין כי הממצאים לגבי הקשר הסיבתי בין צריכת קנאביס לסכיזופרניה הם חלקיים בלבד, ובאף מחקר שנערך עד היום לא הוכח קשר מדויק וחד צדדי שמצביע על כך שסכיזופרניה מגבירה בהכרח את הסיכוי לצרוך קנאביס.
במקביל, מה שבטוח עוד יותר זה שאין אף ראיה שאומרת ההיפך, ובטח לא אחת כזו שתואמת את תיאורית ההפחדות לפיה שימוש בקנאביס קשור איכשהו לעלייה בסיכון להתפתחות סכיזופרניה.
דוחות קודמים – על קנאביס וסכיזופרניה
המחקר הגדול ביותר שנערך עד היום בתחום של בחינת הקשר בין סכיזופרניה לקנאביס, התבסס על בדיקות גנטיות של מעל 184,000 אנשים.
המחקר נערך על ידי תאגיד הקנאביס הבינלאומי (International Cannabis Consortium),במטרה לזהות סיכונים גנטיים פוטנציאליים בשימוש בקנאביס, בהקשר של סכיזופרניה כמו של מחלות אחרות, ומצא כי אין אף קשר שניתן להעיד עליו.
מחקרים קודמים שבחנו את הנושא הראו כי קיים קשר חיובי בין גורמי הסיכון הגנטיים לשימוש בקנאביס וסכיזופרניה. מחקרים אלו הראו כי שימוש בקנאביס בקרב צעירים אינו גורם לסכיזופרניה, אך חלק מהראיות שעלו בו הצביעו על דינמיקה בה השימוש בקנאביס עלול להאיץ את הופעתה של ההפרעה הנפשית בקרב אלו שיש להם נטייה גנטית למחלה.
שוברים את חוקי המשחק – המחקר שישנה את הסטיגמה
במחקר הנוכחי, החוקרים איששו כי ישנה “קורלציה גנטית משמעותית” בין שימוש בקנאביס לבין סכיזופרניה, אך הוסיפו כי הקנאביס אינו גורם להתפתחות מוקדמת של סכיזופרניה, אלא דווקא להפך.
ממצאי המחקר הנוכחי מראים כי הסיבתיות נעה בכיוון ההפוך: הופעת הסכיזופרניה היא זו שמובילה לסיכוי גבוה יותר לשימוש בקנאביס, בעוד שימוש בקנאביס באוכלוסיה הכללית אינו מקושר בשום דרך לעלייה בסיכון להתפתחות סכיזופרניה.
מדוע זה פועל רק כך? ישנה סברה הטוענת כי אנשים הנאבקים עם סימנים מקדימים של סכיזופרניה עשויים לנסות להרגיע את המוח ולהקל על התסמינים על ידי צריכת קנאביס.
“הממצאים שלנו מצביעים על כך שאנשים בעלי נטייה לפתח סכיזופרניה עלולים להיתקל בסימפטומים פרודומליים, כלומר סימנים מקדימים למצב או השפעה שלילית שמגדילה את הסיכויים שלהם להשתמש בקנאביס בכדי להתמודד עם לטפל בעצמם”, נכתב במסקנות דו”ח המחקר.
אספקטים נוספים של המחקר: סיכון גבוה, חינוך, הכנסה
המחקר החדש מצא גם כ ישנה קורלציה מפתיעה בין צריכת הקנאביס לבין תחומים נוספים באורח החיים. החוקרים מצאו קשר גנטי חיובי בין שימוש בקנאביס לבין תכונות אופי כגון:
– התנהגות פזיזה, חוסר אחריות ונטילת סיכונים
– פתיחות לחוויות חדשות
– רכישת השכלה
– הכנסה גבוהה יותר
מחברי המחקר הציעו מספר תיאוריות עבור אותם קשרים. למשל, השימוש בקנאביס קשור בין השאר גם למעמד סוציו-אקונומי גבוה יותר, כך שלרוב מי שצורך קנאביס נוטה להיות בעל משאבים כלכליים שמאפשרים לו לתמוך במשפחתו ברכישת השכלה גבוהה ומקור הכנסה.
כמו כן, לטענת החוקרים אנשים אשר גדלו במשפחות ממעמד סוציו-אקונומי גבוה יותר הם אלו שהגדילו את הנגישות לקנאביס.
עם זאת, אחד החלקים המסקרנים ביותר במחקר הראה שישנו קשר חיובי בין שימוש בקנאביס, לקיחת סיכונים ופתיחות לחוויות. גם פתיחות לחוויות ונטילת סיכונים – אף על פי שהמחברים אינם מכירים בכך – הן תכונות שיכולות להוביל להצלחה בחינוך וברכישת השכלה.
חיובי, אבל לא מספיק
הבעיה הברורה מאליה, כמעט בכל מחקר נקודתי בכלל ובעיקר כאשר מדובר בתחום בריאות הנפש, היא שהמחקר אינו מושלם, והמילה הסופית בנושא טרם נאמרה. למרות שמדובר במחקר הגדול מסוגו עד כה, היו בו גם כמה פגמים משמעותיים.
ראשית, משתתפי המחקר התפצלו לשתי קטגוריות פשטניות למדי: אלה שמשתמשים בקנאביס ואלה שלא. גם צרכנים קלים וכאלה שניסו כמה שאכטות אי שם בתיכון, נכללו תחת הקטגוריה “משתמשי קנאביס” יחד עם כאלו הצורכים קנאביס על בסיס יומי.
כמו כן, לא נערך מיון לפי סוגי השימוש בקנאביס. בארה”ב, קנאביס רפואי נחשב חוקי ב-30 מדינות ונמצא בשימוש על ידי מיליוני חולים כדי להקל על מחלות חמורות. עם זאת, יש כאלה שצורכים קנאביס לצורכי פנאי ואינם מטופלים. אף אחד מהבדלים הללו לא נלקח בחשבון.
לסיכום, תוצאותיהם של מרבית המחקרים המודרניים בתחום הנפש מראים כי אין קשר בין צריכת קנאביס לעלייה בסיכון לסכיזופרניה, אך במקביל דרוש עוד מחקר מדויק ואיכותי יותר שיבהיר את המצב באופן מלא.
כל הכבוד על המחקר זה נורא עוזר
צודקים אם אפשר לחזור אלי0548499401