תאילנד: הממשלה משנה את חוקי הסמים כדי לאפשר גידול ושימוש בקנאביס רפואי
לאחר שהחלה בגידול המפ למטרות מחקר ואף אפשרה לבני שבט המונג מצפון המדינה לגדל את הצמח, תאילנד רוצה לאפשר טיפול בקנאביס רפואי לסרטן, פרקינסון ואפילפסיה. בימים אלו הממשלה בוחנת מחדש את סיווג הקנאביס כסם ומעדכנת בחוק את חלקי הצמח תוך…
לאחר שהחלה בגידול המפ למטרות מחקר ואף אפשרה לבני שבט המונג מצפון המדינה לגדל את הצמח, תאילנד רוצה לאפשר טיפול בקנאביס רפואי לסרטן, פרקינסון ואפילפסיה. בימים אלו הממשלה בוחנת מחדש את סיווג הקנאביס כסם ומעדכנת בחוק את חלקי הצמח תוך הפרדה של THC ו-CBD, בין היתר כדי לאפשר את הגידול והטיפוח למטרות רפואיות ומסחריות.
בחודש יוני שנה שעברה התירה תאילנד גידול של המפ לצרכים מסחריים ובמקביל מתבצע סיווג מחדש של צמח הקנאביס במטרה להכשיר את הענף הכלכלי והרפואי בתוך כשנתיים.
מחוקקים, פקידי ממשל, מומחי בריאות, סוכנויות אכיפת סמים ונרקוטיקה ואפילו מועצת החקלאות הלאומית הביעו לאחרונה באופן פומבי תמיכה ב’גידול מריחואנה לשימוש רפואי’, וגם סגן שר החקלאות ‘וויוואט סלאיאקאמתורן’ מסר לכלי התקשורת בתחילת החודש כי “הוא מסכים עם האפשרות של הכשרת הטיפוח של הצמח ‘הנרקוטי’ אך ורק לצורכי מחקר ושימוש תרופתי, צריך להחשיב אותו כצמח טיפולי, הוא משמש לייצור תרופות”.
הדברים נאמרו בוועדה שהתקיימה בנושא לאחר שמועצת האיכרים הלאומית (NFC) דחקה בממשלה לאשר את גידול הקנאביס לצורכי מחקר ורפואה. הוועדה הסכימה להעביר את הקנאביס לרמה החמישית של רשימת התרופות המבוקרות על מנת לסלול את הדרך לשימוש במחקר הרפואי. גידול למטרות רפואיות עדיין נמצא בטיוטת העדכון של קוד הנרקוטיקה, אשר מתבצע כעת על ידי משרד מועצת המדינה.
במקביל יש כבר מרכז מחקר לקנבינואידים שהוקם באוניברסיטת ‘ראנג’סיט’ בבנגקוק, ואפילו מרפאה ראשונית לטיפול בשמן קנאביס למחלות כמו כגון פרקינסון, אפילפסיה וסרטן, תוך בחינת שיעור ההצלחה על ידי חוקרי הקנאביס מטעם המדינה. המרפאה קיבלה אישור לפעול כ-5 שנים והרופא המנהל אותה רוכש את הקנאביס ממקורות לא חוקיים על מנת לייצר את השמן, סבונים ומשחות שיניים אנטי בקטריליות שעשויות 100 אחוז קנאביס.
בינתיים יותר ויותר תאילנדים מייבאים באופן בלתי חוקי שמן קנאביס למדינה, תוך סיכון בעונשי מאסר כבדים, זאת על מנת להעניק טיפול טוב יותר לבני משפחתם.
בכנס קנאביס שנערך ב-2017 בבנגקוק, בהשתתפות מנהל המזון והתרופות וארגונים ממשלתיים נוספים, מסר חבר מועצת המנהלים ד”ר ‘סומונואק סיריפאנטונג’ כי “קנאביס צריך להיות חוקי למטרות רפואיות”
“רוב המחלוקות נובעות מחוסר השכלה ומהסטריאוטיפים המקיפים את הקנאביס ומושרשים היטב בחברה. מה שבטוח הוא, שכאשר קנאביס רפואי יוסדר בתאילנד יהיה בום תיירותי רפואי, עם זרים ומקומיים המחפשים טיפולים רפואיים הקשורים לקנאביס, ואנו יכולים לראות את תאילנד הופכת להיות מספר אחד כיעד תיירותי רפואי בתחום הקנאביס – כשהצפי הוא שזה יקרה בעוד שלוש או ארבע שנים מהיום”. מסר ד”ר סומונאק במהלך הכנס.
לדבריו, יש לבצע מחקרים נוספים על היתרונות הפוטנציאליים, הן הרפואיים והן הכלכליים, ולבחון את ההשפעה של שינוי מדיניות סמים על האזרחים.
הדברים נאמרו לאחר שסין השכנה מצליחה מאד לאחרונה בייצור וייצוא של תרופות צמחיות שמביאות להכנסות גדולות עבור המדינה.
נשיא מועצת החקלאים הלאומית בתאילנד אישר השבוע כי המועצה דנה עם הממשל על הקצאת שטח לגידול קנאביס רפואי, וכבר נבחר שטח ייעודי של 5 קילומטר בשטח צבאי סגור במחוז סקון נקון שבמזרח המדינה. באזור זה, שנמצא בשליטת הצבא קיים אקלים מתאים וקרקע פוריה לגידול קנאביס וגם ניתן יהיה לפקח בקלות על מטעי הקנאביס.
“תיקון לחוק הקנאביס יפחית את כמות התרופות המיובאות מחו”ל”, אמר מר וויוואט, שנמנה עם רופאי הקבוצה והחקלאים, אשר דוחקים בממשלה לאשר גידול קנאביס לשימוש רפואי.
כיום עיבוד של צמח ההמפ מותר באזורים מיועדים בכ-23 מקומות ב-9 מחוזות שונים תחת פיקוח אדוק של הממשלה. מי שקיבל את האישור לגדל את צמח ההמפ הם בני שבט המונג מצפון המדינה שנחשבו ועדיין נחשבים ליצרני האופיום הגדולים בתאילנד, ובאופן כללי מבינים יותר בגידולים של צמחים אסורים.
קנאביס בתאילנד – תרבות עישון עתיקה
הקנאביס הגיע לתאילנד ככל הנראה על ידי ההודים השכנים ואפילו השם ‘באנג‘ המוכר לנו בישראל כמקטרת מים בבקבוק – מקורו בתרבות העישון העתיקה של תאילנד – אבל הצמח נחשב עדיין כלא חוקי במדינה המתוירת ביותר בעולם, ותפיסה על שימוש או החזקה עלולים לעלות לכם לא מעט כסף.
למרות זאת כיום ניתן למצוא קנאביס או ‘קאנצ’ה’ כפי שהמקומיים קורים לזה, (במקור מהמילה גאנג’ה שמגיעה מהודו) כמעט בכל מקום עם תיירים. בחלק מהברים המקומיים שבאיים תמצאו ג’וינטים מוכנים, או משקאות מבוססי קנאביס, כך גם בחלק מהמקומות בצפון תאילנד. גם נהגי הטוקטוקים בכל יעד פופולרי יציעו לכם ‘מריחואנה’ דחוסה באיכות גרועה ובמחיר של כמה מאות באטים (כמה עשרות שקלים ל-5 גרם) – אם כי באופן כללי לא מומלץ לצרוך את הקנאביס הדחוס מכיוון שהוא מרוסס בחומרי הדברה שמיועדים בעיקר להעצים את ה’סטלה’.
החוק על שימוש או החזקת קנאביס בתאילנד
החזקה, גידול או יבוא ויצוא של עד 10 ק”ג קנאביס עלולים להכניס למאסר של עד 5 שנות מאסר או תשלום של קנס גבוה. מעל 10 ק”ג העונש כבר מגיע לעד 15 שנות מאסר ובמקרים קיצוניים של סחר בכמות גדולה צפוי גם עונש מוות.
למרות זאת, רוב האנשים שייעצרו על שימוש או החזקת כמות קטנה יחסית של קנאביס, יקבלו קנס שיסתכם במקרה הטוב בכמה מאות דולרים, ובמקרה הפחות טוב במעצר לילי ותשלום נוסף לעורך דין מקומי – חוויה לא נעימה בכלל במיוחד כשמדובר במקום כמו תאילנד.
בסופו של דבר קנאביס זה עניין מסוכן בתאילנד וחלק מהגורמים שמספקים את הקנאביס פועלים בשיתוף פעולה עם המשטרה המקומית לצורך גביית שוחד.