חום וגידול קנאביס – 5 טיפים להתמודדות עם חום הקיץ הישראלי
לקראת חום הקיץ הישראלי המתקרב, שהשנה מסתמן כי יגיע אפילו מוקדם מהרגיל, מגיעות בעיות אופייניות של חום ולחות שכל מגדל קנאביס ביתי צריך לדעת להתמודד איתן כדי להצליח להפיק יבול גם בחודשי הקיץ הרותחים. ישנן לא מעט דרכים לקרר את…
לקראת חום הקיץ הישראלי המתקרב, שהשנה מסתמן כי יגיע אפילו מוקדם מהרגיל, מגיעות בעיות אופייניות של חום ולחות שכל מגדל קנאביס ביתי צריך לדעת להתמודד איתן כדי להצליח להפיק יבול גם בחודשי הקיץ הרותחים. ישנן לא מעט דרכים לקרר את חלל גידול הקנאביס כמו שצריך – ממזגן ישיר ועד שימוש בפחמן דו חמצני – וכדאי לכם להכיר אותן ולבחור את המתאימה ביותר עבורכם לפני שגל החום מתחיל רשמית.
גידול קנאביס בבית זה דבר פשוט מאד. את זה כבר כולם יודעים. בסך הכל צריך קצת ציוד (או לגדל בחוץ) וכמה זרעים או ייחורים, ואפשר לצאת לדרך בקלות, לפחות עד שמתחילות הבעיות.
בין כל הבעיות שמטרידות מגדלי קנאביס ביתיים, כמו למשל מזיקים, בעיות דישון ושאר צרות צרורות שעלולות להרוס את היבול, הקיץ המתקרב אלינו במהירות מביא איתו עוד צרה אחת גדולה מאד: עלייה חדה בחום ובלחות.
עלייה במדדים הללו פוגעת בצורה חמורה בסביבת הגידול של הצמחים שלכם ועלולה בקלות לפגוע בהם באופן בלתי הפיך (שריפה) ולהוריד את כל המאמץ שלכם לטמיון. איך אפשר להימנע מהנזק? להקפיד מאד על איזון לחות, והנה עוד מספר שיטות להתמודד עם החום:
1. בחירת מיקום אופטימלי לגידול
לפני שנתחיל עם השיטות והטריקים, חשוב להתחיל מהבסיס ההגיוני הברור: מיקום אוהל או חלל הגידול במקום אופטימלי למלחמה בחום העודף שמאיים להרוס אותו.
הדבר הראשון שצריך לקחת בחשבון, אלא אם כן הגידול נעשה בחוץ, הוא באיזה סוג של חדר או חלל פנימי עומד להתבצע הגידול. האם מדובר בחדר חיצוני שמתחמם מהר, או במרפסת מקורה שחשופה להמון רוח ולא צוברת טמפרטורה גבוהה? המקום בו תתחילו לגדל יקבע את רמת המאמץ שלכם בהמשך.
העיקרון מאחורי מיקום החלל הוא לבודד אותו כמה שיותר מהטמפרטורה הגבוהה שתשרור בחוץ בחודשי הקיץ, ולמקם אותו במיקום הקריר והמאוורר ביותר שניתן למצוא.
במקביל, חשוב לזכור כי חום ולחות לא תמיד “מתנגשים ביחד”, ולעיתים תצטרכו לחשוב על מה להתפשר. למשל, מיקום הגידול בקומת מרתף או עליית גג מבודדת ייתן בדרך כלל חלל קריר יותר, אבל גם כזה שתצטבר בו יותר לחות עודפת.
2. אוורור – הרגשה של טבע פתוח
אוורור חדר הגידול ואוהל הגידול עצמו, על ידי מאוורר עוצמתי או מזגן מקרר, הוא הדרך הבטוחה להגיע לתנאי סביבה אופטימליים ודמויי טבע ככל האפשר בשביל הצמחים.
בתוך אוהל הגידול חייב להיות לפחות מפוח “יוצא” אחד (מוציא אוויר חם, מותקן בגג האוהל) ומומלץ גם להכניס לתוכו מאוורר אחד קטן שישמור על סירקולציה בריאה. בנוסף, את חדר הגידול מחוץ לאוהל כדאי לכל הפחות לאוורר, ומזגן בחדר עצמו יעשה לכם פלאים ככל שהטמפרטורה תלך ותטפס.
3. פחמן דו חמצני (CO2) – “בולע” ומתעל חום
גז פחמן דו-חמצני (C02) המיועד בעיקר לחללי גידול של מקצוענים שרוצים לשפר את איכות וכמות היבול, הנו בעל סגולה מיוחדת “לבלוע” חום בחלל הגידול שלכם ולתעל אותו לטובת צמיחה מהירה ויעילה יותר של הצמחים.
ללא פחמן דו-חמצני בחלל הגידול, הטמפרטורה המרבית שהצמחים שלכם יוכלו לשרוד בלי בעיות תהיה כ-27 מעלות צלסיוס. טמפרטורה גבוהה יותר תפגע בקצב הפוטוסינתזה והצמיחה שלהם ועלולה כאמור לגרום להם להישרף (להצהיב ולמות) לאט לאט.
אם כן תוסיפו לצמחים שלכם מעט פחמן דו חמצני לחלל הגידול, הם יוכלו לקלוט את החום בצורה טובה יותר ולתעל את האור העודף לטובת זירוז ושיפור תהליך הפוטוסינתזה.
הרמה האופטימלית של פד”ח באוויר חלל הגידול, שמוגדרת לפי נקודת שיא תיעול האנרגיה של צמחי קנאביס בריאים, היא כ-120-1500 PPM, בתלות בעוצמתה של מערכת התאורה. ברמה זו יתועלו תהליכי הצמיחה והפריחה, מה שיגדיל את התפוקה הסופית שלכם בשיעור של עד 30% בלי מאמץ נוסף.
4. תזמון שעות האור – לא לחמם מתי שכבר חם
זה אולי נשמע מעט טריוויאלי, אבל תזמון שעות האור הוא אחד הגורמים המרכזיים ביותר לבעיית החום בחלל הגידול שלכם, בעיקר בקיץ כאשר האור שלכם מתוגבר במהלך רוב היום על ידי השמש הקופחת.
גם אם אתם מגדלים בתוך חדר מקורר וממוזג, מומלץ לשים לב מהן השעות החמות ביותר ביום, ולפי המידע הזה לכוון את הנורות שידלקו רק בשעות הקרירות יותר של היום – למשל במהלך הלילה.
אפשרות נוספות היא לוותר על נורות HPS שהן החמות ביותר מסוגן, ולהשתמש במקום זאת בנורות HID, נורות LED או CFL. אמנם מדובר בנורות חלשות יותר שאינן עושות את אותה עבודה, אבל בשעות החמות הן יתנו לכם מעט מרווח נשימה וקצת פחות חום עודף.
בכל מקרה, גם עם מנורות חלשות יותר מומלץ לתזמן את שעות האור בצורה אופטימלית. אחרי מחזור גידול אחד בקיץ הלוהט, אתם תבינו בדיוק מה הערך של הטריק הזה.
5. קירור השורשים – שלא יהיה חם גם למטה
הטבע דאג לכך שהשורשים יצמחו מתחת לאדמה, היכן שקריר באופן יחסי לעומת פני השטח, אך בכל זאת כולנו יועדים שבקיץ הישראלי אפילו מתחת לאדמה זה כבר לא מקום בטוח.
ואכן, כשהטמפרטורה השוררת במקום בו גדלים השורשים חוצה את רף ה-24 מעלות, עלולים להיווצר בתוך האדמה כיסי לחות שהם כר פורה להתרבות של מיקרואורגניזמים הפוגעים בצמח. מחלות, ריקבון ואפילו מוות יכולים לבוא בקלות לאחר הידבקות בנגע שורשים.
לכן, מגדלים שרוצים להתגונן מני נזקי החום הקיצי כמו שצריך, צריכים לא רק לדאוג לצמחים עצמם ולחלל שמעל האדמה, אלא גם לפתור גם את בעיית החימום התחתי.
דרך אחת לעשות זאת היא להוסיף קוביות קרח למצע הגידול, לכומר לקבור אותן קלות בתוך האדמה ולתת להן להינמס ולהיספג באדמה. דרך אחרת היא להשקות במים קרים (מקסימום 10 מעלות צלסיוס) שיעשו בערך את אותה עבודה.
אם אתם רוצים “לחמש” את השורשים שלכם עף הסוף, מומלץ גם לתת להם קצת תוסף המכיל פטריות מיקוריזה – שהופכות את מערכת השורשים לחסינה ועמידה הרבה יותר לא רק למחלות אלא גם ללחות, חום ושאר בעיות.