שופטת בפלורידה: “לעשן קנאביס רפואי זו זכות בסיסית”
שופטת בבית משפט מחוזי בפלורידה, ארה”ב, פסקה כי האיסור שהטילו הרשויות במדינה נגד צריכת קנאביס רפואי בעישון היא “לא חוקתית”, והגישה למדינה עתירה שהקפיאה את התקדמות החקיקה, עד שיוסדר אישור שיאפשר לחולים לצרוך את התרופה בדרך שיעילה עבורם. “לעשן קנאביס…
שופטת בבית משפט מחוזי בפלורידה, ארה”ב, פסקה כי האיסור שהטילו הרשויות במדינה נגד צריכת קנאביס רפואי בעישון היא “לא חוקתית”, והגישה למדינה עתירה שהקפיאה את התקדמות החקיקה, עד שיוסדר אישור שיאפשר לחולים לצרוך את התרופה בדרך שיעילה עבורם. “לעשן קנאביס רפואי זו זכות בסיסית של כל חולה שקיבל רישיון מהמדינה”, סיכמה השופטת בפסיקתה.
חוקי הקנאביס בארה”ב מתקדמים בשנים האחרונות לכיוון של לגליזציה, ויותר מדינות מתירות בתחומן מכירת קנאביס חוקי תחת הגבלות שונות, אך במקביל ישנן לא מעט מדינות שעדיין מקיימות את המדיניות המיושנת של המלחמה בסמים.
מדינת פלורידה היא אחת מהמדינות הללו, ולמרות שקיימת בה תוכנית ממשלתית לטיפול במספר מחלות (אפילפסיה, סרטן וטרשת נפוצה) באמצעות קנאביס רפואי, בפועל מטילות הרשויות על המטופלים הגבלות רבות שמקשות עליהם לקבל את התרופה ולצרוך אותה בדרך המועדפת עליהם.
כעת, שופטת מאחד מבתי המשפט המחוזיים במדינה החליטה לפעול נגד הנהלים הבעייתיים – בעיקרם הנוהל שמונע צריכת קנאביס בעישון – והביאה לבדה לעצירה של החקיקה עד להסדרה מלאה של הנושא.
“עישון קנאביס רפואי הוא זכות בסיסית”
המלחמה של השופטת קרן גיוורס (Karen Gievers) נגד רשויות הבריאות של פלורידה בנושא הקנאביס הרפואי התחילה לפני שבועיים, כאשר הגישה עתירה משפטית בת 22 עמודים, בה היא מוחה נגד מספר חוקים שהתקבלו במסגרת רפורמת הקנאביס הרפואי, שעברה בסוף 2017 ונכנסה לתוקפה בחודשים האחרונים.
הבעיה העיקרית בתוכנית הקנאביס הרפואי שהתחילה לפעול במדינה, כך לדבריה של השופטת גיוורס, היא היעדר הביטוי “עישון קנאביס” מנוסח החוק המלא שהתקבל לאחר דיוני בית הנבחרים, זאת לצד סעיף שנוסף אליו בשנה שעברה, ואוסר על מכירת כל סוג של מוצרי קנאביס הניתנים לעישון.
הביקורת של גיוורס בנושא העישון, שבפועל נאסר על המטופלים לחלוטין (איסור למכור ולגדל), ממשיכה מבית המחוקקים עד למושל המדינה, ריק סקוט (Rick Scott), שמסר לתקשורת כי צריכת קנאביס בתמציות, שמנים, מאכלים וקפסולות לאידוי היא “מספיקה לכולם” וכי אין צורך שאף חולה “דווקא יבחר בעישון”. לדבריה, איסור על שיטת טיפול במהווה את השיטה הנפוצה ביותר בעולם לשימוש בקנאביס היא “לא הגיונית וחסרת בסיס”.
“לכל מטופל ישנה הזכות הבלתי תלויה להשתמש בכל תצורה של קנאביס רפואי שיעילה לטיפול בהם, במיוחד אם זו הומלצה על ידי הרופא המטפל בהם”, כתבה השופטת בעתירתה, “עישון קנאביס רפואי הוא זכות בסיסית, זאת כמובן בתנאי שהוא מתבצע במקומות פרטיים המוגדרים לכך”.
בנוסף לנושא העישון, מתחה השופטת ביקורת על מספר רב של תיקים פרטניים, בהם נמנע האישור לקנאביס מחולים הלוקים במצבים רפואיים חמורים, וקבעה כי הנהלים הנוכחיים לפיהם מתנהלת מערכת הקנאביס הרפואי במדינה הם אינם מספקים עבור קהל המטופלים הרחב.
לאור הבעיות שמצאה במתווה החוק וביישומו בשטח, הטילה השופטת עתירה רשמית נגד הרפורמה, והקפיאה אותה לתקופה של 12 ימים. לאחר שהוסרה ההקפאה, וטרם שונו כל הסעיפים שאליהם התייחסה, היא הגישה צו עצירה נגד התוכנית כולה, בו ידון בקרוב בין הדין הגבוה לערעורים.
במקביל, ידון בית הדין במספר תביעות מקבילות של 6 מטופלי קנאביס רפואי שתבעו את רשויות הבריאות המדיניות בשל אותו איסור על מוצרים ניתנים לעישון, וייתכן כי הצטברות המקרים תוביל את השופטים להורות על שינוי ביסודות החקיקה שיאפשר לכל המטופלים לבחור בעצמם את שיטת הטיפול שלהם.